معرفی گروه اقتصاد
رشته اقتصاد، علم بهینهیابی یا بررسی نحوه تخصیص بهینه امکانات محدود به نیازهای نامحدود است و به مطالعه و تحلیل روابط پیچیده اقتصادی میپردازد. پایه اصلی علم اقتصاد بر پایه دو نظریه اقتصاد خرد و اقتصاد کلان است و دروس ریاضی و آمار مهمترین ابزارهای تحلیل در این رشته هستند. محور اصلی اقتصاد خٌرد، تجزیه و تحلیل عوامل پایه اقتصاد از جمله کارگزاران فردی (شامل خانوارها، بنگاهها، فروشندگان) و بازارها هستند. اما موضوع اقتصاد کلان، تجزیه و تحلیل کل اقتصاد از جمله مباحث مرتبط با تولید، مصرف، پسانداز ، سرمایهگذاری، رشد اقتصادی و سیاستهای عمومی است.
تاریخچه رشته اقتصاد
مبحث اقتصاد، برای نخستین بار در کتاب «ثروت ملل» آدام اسمیت (پدر علم اقتصاد) در سال ۱۷۷۶ میلادی به صورت علمی مستقل معرفی و سپس نظریات متعددی برای آن مطرح شد.در ایران از ابتدا علم اقتصاد با علوم دیگری مانند سیاست و حقوق به صورت مشترک آموزش داده میشد. اما در سال ۱۳۴۴ دانشکده اقتصاد بهصورت مستقل شکل گرفت و استادان این رشته از کشورهای پیشرو در حوزه اقتصاد به منظور تدریس در دانشگاهها وارد ایران شدند.
گروه علوم اقتصادی دانشگاه خاتم از سال ۱۳۹۳ به پذیرش دانشجو در گرایش اقتصاد نظری در مقطع کارشناسی ارشد اقدام کرد و به تدریج گرایشهای اقتصاد توسعه و برنامهریزی، اقتصاد انرژی، برنامهریزی سیستمهای اقتصادی و اقتصاد تجارت الکترونیک به آن اضافه شد. در حال حاضر دو گرایش برنامهریزی سیستمهای اقتصادی و اقتصاد تجارت الکترونیک در گروه اقتصاد دانشگاه خاتم و سه گرایش اقتصاد نظری، اقتصاد انرژی و اقتصاد توسعه و برنامهریزی توسط «موسسه پژوهشهای پیشرفته تهران» (تیاس) ارائه میشود.
گرایشهای رشته اقتصاد دانشگاه خاتم
رشته اقتصاد دانشگاه خاتم در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای زیر میباشد:
- اقتصاد تجارت الکترونیک؛
- برنامهریزی سیستمهای اقتصادی؛
- اقتصاد نظری؛
- اقتصاد انرژی؛
- توسعه اقتصادی و برنامهریزی.
در ادامه با گرایشهای رشته اقتصاد در دانشگاه خاتم بیشتر آشنا شوید.
گرایش تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیکی یکی از پیامدهای مهم توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات است که در عصر کنونی اهمیت بسیاری پیدا کرده است. این حوزه به ارائه فناوریهای ارتباطی برای انجام فعالیتهای یک کسب و کار در حوزههای مختلف مانند بازاریابی، فروش محصول و ارائه خدمات مربوط است. دوره کارشناسی ارشد اقتصاد تجارت الکترونیکی به کسب مهارتهایی در زمینه توسعه کاربرد فناوری اطلاعات در حوزه کسب و کار، توسعه سیستمهای اقتصادی و تجاری و آشنایی با بهینهسازی فرآیندهای مربوط به انجام یک کسب و کار مجازی کمک خواهد کرد.
دانشآموختگان این گرایش میتوانند در سازمانهای دولتی و موسسات خصوصی در زمینههای مختلف تجارت الکترونیک از جمله توسعه سیستمهای اقتصادی و تجارت الکترونیکی و توسعه کاربرد فناوری اطلاعات فعالیت کنند.
گرایش برنامهریزی سیستمهای اقتصادی
این گرایش با هدف خلق محیطی علمی برای آموزش و پژوهش پیرامون تئوری، مدلسازی، طراحی و کاربرد روشهای مختلف برنامهریزی اقتصادی ایجاد شده است که میتواند در مقیاس اقتصاد یک کشور، یک منطقه و یا یک بنگاه اقتصادی کاربرد داشته باشد.
دانشآموختگان این گرایش میتوانند در سازمانهای مختلف اقتصادی، صنایع، شرکتهای دولتی، بانکها و موسسات تجاری و مالی به عنوان کارشناس برنامهریزی فعالیت کنند.
گرایش اقتصاد نظری
هدف رشته اقتصاد نظری، تربیت نظریهپردازانی است که بتوانند مسائل و پدیده های اقتصادی را بررسی، ریشهیابی و تحلیل کنند و با استفاده از دانش علمی و تئوریک خود، توانایی ارائه راهحل داشته باشند. بنابراین از الزامات موفقیت در این گرایش، داشتن مهارتهای پژوهش و تحقیق است.
گرایش اقتصاد انرژی (تیاس)
گرایش ویژه اقتصاد انرژی برای آموزش رهبران آینده و متفکران و محققان استراتژیک در بخش انرژی طراحی شده است. دانشجویان در این دوره مهارتهای لازم برای تجزیه و تحلیل بازارهای انرژی، پیشبینی جهتگیری بازار در آینده و تصمیمگیری درباره داراییهای سرمایهای را کسب میکنند.
کارشناسی ارشد اقتصاد انرژی که بر اساس دورههای گروه اقتصاد در تیاس ایجاد شده است، راهی جدید برای متخصصان و محققان انرژی برای توسعه سرمایه انسانی مرتبط با تجارت و یا تحقیقات فراهم میکند. این دوره با دانشمندان و متخصصان معتبر برای آموزش و انتقال درکی عمیقتر از زمینههای تخصصی همکاری میکند و همچنین به شرکتکنندگان این فرصت را میدهد تا مسائل تخصصی را مستقیما با متخصصان در میان گذارند.
گرایش توسعه اقتصادی و برنامه ریزی (تیاس)
این گرایش طیف وسیعی از مسائل مبتلا به کشورهای در حال توسعه از جمله فقر و نابرابری، رشد، بازارکار، مهاجرت، نهادها، آموزش، و محیط زیست را شامل میشود. از دیدگاه اقتصاد خرد، این رشته، رفتار فرد و خانوار را در مواقع شکست بازار مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد و راهکارهایی جهت طراحی سیاستها و نهادها برای کاهش اینگونه شکستها ارائه میدهد.
از دیدگاه اقتصاد کلان، مباحث اصلی شامل رشد اقتصادی، تغییرات ساختاری، توسعه مالی و سایر مسائل کلان کشورهای کم درآمد است. هدف دوره کارشناسی ارشد در گرایش توسعه اقتصادی و برنامهریزی در «تیاس» ارائه دانش بهروز در این زمینه برای دانشجویان و ایجاد توانایی درک، نقد و پژوهش در حوزه اقتصاد توسعه است.