khatam.ac.ir
نگاهها در سطح جهانی به مسئولیت اجتماعی پررنگتر شده است
تاریخ انتشار: پنجشنبه ۶ بهمن ۱۴۰۱
رپیس دانشگاه خاتم در هفتمین کنفرانس ملی فرهنگ سازمانی و هفتمین دوره جایزه مسئولیت اجتماعی که به میزبانی ای دانشگاه برگزار شد، عنوان کرد: بحث مسئولیتهای اجتماعی روز به روز پررنگتر و نگاهها در سطح جهانی به این سمت بیشتر جلب میشود.
به گزارش خبرنگار وبسایت دانشگاه خاتم، هفتمین کنفرانس ملی فرهنگ سازمانی با رویکرد تعالی و رهبری و هفتمین دوره جایزه مسئولیت اجتماعی مدیریت به همت انجمن مدیریت ایران طی روزهای سه شنبه و چهارشنبه 4 و 5 بهمن ماه با حضور اندیشمندان و محققان حوزه فرهنگ سازمانی در دانشگاه خاتم برگزار شد.
در آئین افتتاحیه این کنفرانس مجید قاسمی رئیس دانشگاه خاتم و رئیس شورای سیاستگذاری کنفرانس در یک سخنرانی با موضوع حکمرانی شرکتی مبتنی بر مسائل اجتماعی و زیست محیطی در مسئولیت اجتماعی سازمانها، عنوان کرد: بحث مسئولیتهای اجتماعی روز به روز پررنگ تر و نگاهها در سطح جهانی به این سمت بیشتر جلب میشود و سازمان ملل متحد هم در این زمینه چارچوبهایی را تعیین کرده است.
وی با اشاره به سیر تحول پارادایمها در خصوص مسئولیت اجتماعی پایدار در سازمانها، گفت: در دهه 1980 بحث محیط زیست و سلامت و ایمنی پارادایم اصلی است، در دهه 90 بحث پایداری، در دهه 2000 و 2010 بحث مسئولیت اجتماعی شرکتها مطرح میشود و از سال 2020 به بعد هم حکمرانی مسائل اجتماعی و زیست محیطی موضوع روز بوده است.
در تمام سرمایه گذاریهای شرکت میدکو شروط محیط زیستی گنجانده میشود
مدیرعامل بانک پاسارگاد در ادامه به پایبندی سازمانها و شرکتهای زیرمجموعه گروه مالی پاسارگاد به رعایت مسائل پراهمیتی مانند مسائل زیست محیطی در اجرای طرحهای توسعهایشان اشاره کرد و افزود: در تمام سرمایه گذاریهای شرکت میدکو شروط محیط زیستی گنجانده میشود.
رئیس انجمن مدیریت ایران با بیان اینکه در تئوریهای مدیریت بحث مسئولیت اجتماعی بسیار مهم است، به روند تاریخی جلب توجه جوامع بشری به ESG در جهان پرداخت و در ادامه دخیل نمودن عواملESG در تجزیه و تحلیل سرمایه گذاری و فرآیندهای تصمیم گیری و لحاظ کردن عواملESG در خط مشیها و شیوههای مالکیت را برخی از اصول سرمایه گذاری مسئولانه عنوان کرد.
به گفته قاسمی، 17 موضوع هدفهای توسعه پایدار را تشکیل میدهند که مواردی مانند ریشه کنی فقر، ریشه کنی گرسنگی، تصمین زندگی سالم، تضمین آموزش فراگیر، برابری جنسیتی، تضمین دسترسی به آب سالم، دسترسی همگان به انرژی ارزان، از آن جمله است.وی گفت: مهمترین آثار توجه بهESG در سازمانها هم یکی بهبود الگوی کسب و کار سازمانها و دسترسی آسانتر به منابع سرمایه گذاری است.
در سال 1398 سهم بانوان از مدیریت در رده ارشد تنها 5 درصد بوده است
در ادامه برنامههای روز نخست کنفرانس، محمود شهرابی مشاور و پژوهشگر مسئولیت اجتماعی در یک سخنرانی به روندهای جدید در مسئولیت اجتماعی شرکتی که شامل افزایش تنوع و فراگیری در محیط کار است، پرداخت و گفت: تنوع در محیط کار یعنی نیروی کار با خصوصیات متفاوت در زمینههایی مانند سن، جنسیت، نژاد، قومیت و ... در محیط کار حضور داشته باشند. فراگیری هم سطح گسترده تری از این تنوع را شامل میشود و محیطی است که افراد در سطوح مختلف درگیر کار باشند.
وی افزود: در حوزه اقتصاد دیجیتال مانند حوزههای قبل تر از خود، دیگر قوی بودن بازو مهم نیست بلکه مهم توانمندیهای ذهنی است.
این پژوهشگر در ادامه به ارائه آماری از وضعیت تنوع و فراگیری در محیط کار در ایران پرداخت و گفت: در ایران هر میزان سطح سازمانی افراد بالاتر میرود (مثلا از کارشناس به مدیر میانی یا از مدیر میانی به مدیر ارشد)، تفاوت در پرداخت حقوق و دستمزد بین آقایان و خانمها بیشتر میشود که این میزان در سطح کارشناسی 10، در سطح مدیران میانی 13 و در سطح مدیران ارشد 15 درصد است. به عنوان مثال در سال 1398 سهم خانمها از حضور در وضعیت مدیران میانی حدود 9 درصد و در رده ارشد هم تنها 5 درصد بوده است.
شهرابی به وضعیت جهانی هم در این رابطه اشاره کرد و افزود: ادر دنیا هم به ازاء هر یک دلاری که یک مرد دستمزد میگیرد، یک زن 77 سنت دستمزد میگیرد و همچنین سهم مدیرعاملی زنان در بین 500 شرکت برتر از نگاه فورچون فقط 74 شرکت است.
شرکتها در زمینه عمل به مسئولیتهای اجتماعی فقط میخواهند تصویر خوبی از خود به جای بگذارند
سخنران بعدی روز نخست هفتمین کفرانس ملی فرهنگ سازمانی، حسام زند حسامی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات بود که سخنان خود را با نگاهی دوباره به مسئولیت اجتماعی بنگاهها با تاکید بر نوآوری ارائه کرد و گفت: آمارها نشان میدهد که در کشورهای توسعه یافته چنانچه شما به عنوان مدیر یک شرکت به موضوع مسئولیت اجتماعی توجه نکنید، عملا سودتان را از دست میدهید.
وی با اشاره ای مختصر به تاریخچه بحث مسئولیت اجتماعی در شرکتها در جهان، عنوان کرد: دهه 90 اوج پذیرش واژه مسئولیت اجتماعی در دنیاست. در ایران اما عمده شرکتهایی که پُز مسئولیت اجتماعی هم میدادند، خصولتی بودند و موضوع تعالی و ارتقا برایشان فقط یک جایزه بود و عملا باوری به آن نداشتند.
به گفته وی، به مرور نگاه و ذهنیت خیلی از شرکتها به بحث محیط زیست و محیط اجتماعی این شد که فقط تصویر خوبی از خودشان به جای بگذارند.
روند تخریب محیط زیست، بقای بشر را در معرض نابودی قرار داده است
در ادامه سخنرانیهای روز نخست کنفرانس، محمد کارگر شورکی استاد مدعو دانشگاه تهران به مدلهای تعالی کسب و کار مبتنی بر مسئولیت اجتماعی و پایداری در عصر دیجیتال پرداخت و با ابراز نگرانی از روند تخریب محیط زیست، بقای بشر را در معرض نابودی دانست و پایداری و تحول دیجیتال را دو چالش اصلی پیش روی بشر قرن بیست و یکم قلمداد و این سوال را مطرح کرد که: آیا در عصر دیجیتال هم قرار است بلاهایی که در عصر صنعتی بر محیط زیست وارد شد، وارد شود؟
به گفته وی، بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد از 10 ریسک برتر طی 10 سال آینده 7 ریسک در حوزه محیط زیست هستند و لذا باید در حوزه مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها به دنبال این باشیم که در تمامی لایههای کسب و کار، موضوع مسئولیت اجتماعی در کانون توجه قرار گیرد؛ نه فقط سازمانهای بزرگ.
کارگر شورکی ادامه داد: ابزارهای دیجیتال باید بتوانند پایداری را در تمامی حوزههای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تضمین کنند و ما تا زمانی که دلبستگی در درون و بیرون سازمان ایجاد نکنیم، به نتایج پایدار که کسب و کار ما نییازمند آن است، ددست نخواهیم یافت.
میدکو در منطقه بوتیا نیروگاه خورشیدی 400 مگاواتی میسازد
بر اساس این گزارش، در بخش ارائه تجارب برتر حوزه مسئولیت اجتماعی این کنفرانس نیز جمعی از مسئولان شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) در ارائههایی به اقدامات این شرکت در راستای عمل به مسئولیت اجتماعی پرداختند. علی اصغر پورمند مدیرعامل میدکو در این راستا با بیان اینکه میانگین سنی افراد شاغل در میدکو 33 سال است و این میانگین در بین مدیران کارخانههای میدکو 32 تا 34 سال است.
وی گفت: مدیران میدکو به صورت آزمون استخدامی جذب میشوند و از کف کارخانه بالا میآیند و الان صنایع بسیار مهمی را در کشور اداره میکنند و همه از فرزندان همان مناطقی هستند که کارخانهها در آنجاها دایر است و من فکر میکنم این مهمترین مسئولیت اجتماعی است که یک مجموعه میتواند ایجاد کند.
مدیرعامل میدکو همچنین عنوان کرد: با دستور اقای قاسمی ما مجوز 400 مگاوات نیروگاه خورشیدی ر در منطقه بوتیا گرفتیم و قصد داریم خودمان هم پنلهایش را تامین کنیم. نکته دیگر اینکه توسعه پایدار باید مبتنی بر اکوسیستم جوامع پیرامونی باشد و لذا مسئولیت اجتماعی این است که اتفاقا یکسری اقدامات را نباید انجام داد. بر همین اساس ما مدیرانمان را ملزم کرده ایم که رفتارشان متناسب با اکوسیستم مورد نظر باشد.
در ادامه گزارش دو پژوهش انجام شده و ناظر بر نگاه و عملکرد میدکو در حوزه مسئولیت اجتماعی یکی پیرامون سنجش اثرگذاری فعالیتهای این شرکت بر جوامع میزبان و دیگری در خصوص بررسی عملکرد میدکو در عمل به مسئولیت اجتماعی در حوزه فرامنطقه ای در شهرستان کوه سرخ استان خراسان رضوی ارائه شد.
اخبار پیشنهادی
مشاهده بیشترتاریخ انتشار: چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳
عضویت دانشیار گروه روانشناسی در هیئت تحریریه نشریه Family Relationsتاریخ انتشار: شنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۳
اولین دوره رویداد دانشجویی دیتاونچر به میزبانی دانشگاه خاتم برگزار میشودتاریخ انتشار: سهشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳