مدیر عامل میدکو در نهمین همایش علمی، کاربردی اقتصاد مقاومتی:
90 هزار نفر در مجموعه میدکو در حال ثروت آفرینی هستند
ایمان ولیپور
مدیر عامل میدکو گفت: «با فعالیتهای معدنی که در شرکت میدکو آغاز شده، مجموعه پروژههای این شرکت از 23 پروژه به 35 پروژه رسیده که در کمترین زمان و با بالاترین کیفیت ممکن، بیش از 20 پروژه آن تاکنون بهرهبرداری شده است. همچنین این شرکت در مدت کمتر از 8 سال، بیش از 90 هزار شغل ایجاد کرده که تا دو سال آینده به 300 هزار نفر خواهد رسید.»
در ادامه سلسله نشستهای اقتصاد مقاومتی که به همت انجمن مدیریت ایران و دانشگاه خاتم با موضوع «اقتصاد مقاومتی و ثروت آفرینی» برگزار شد، علی اصغر پورمند، مدیر عامل شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی میدکو به تشریه دستاوردهای میدکو پرداخت و گفت: «اقتصاد مقاومتی دارای 10 مولفه و ویژگی اساسی است که نخستین مولفه آن، ایجاد تحرک و پویایی در اقتصاد کشور و همچنین بهبود شاخص های کلان اقتصادی است.»
پورمند افزود: «اگر نقدینگی کشور مولد نباشد، جزو نقدینگیهای بدخیم محسوب میشود که ما در مجموعه میدکو در تلاش هستیم تا میزان نقدینگی بدخیم کشور را کاهش دهیم. درواقع، ما در میدکو حبابی را بر روی زمین پدید میآوریم و به آن عینیت میبخشیم و در نهایت آن حباب را تبدیل به ثروت میکنیم که این مهم، منجر به افزایش تولید ناخالص خواهد شد.»
پورمند مولفه دوم اقتصاد مقاومتی را تکیه بر ظرفیتهای داخلی عنوان کرد و ادامه داد: «در اینجا دو مسئله اساسی وجود دارد؛ یکی از اهداف اصلی اقتصاد مقاومتی، تکیه بر داشتههای داخلی و همچنین سرمایههای انسانی است که این دو مولفه دست به دست هم داده و توانستهاند ثروت جدیدی در کشور خلق کنند. مولفه سوم، رویکرد جهادی است که تعابیر مختلفی در رابطه با آن وجود دارد، اما از نظر میدکو، رویکرد جهادی به معنای عمل خالص است. در واقع، هر عملی که بیغرض انجام شود به آن عمل خالص اطلاق میشود.»
وی مردم محوری را از دیگر مولفههای اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: «میدکو شرکتی در فرابورس است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم، بالغ بر یکو نیم میلیون نفر سهامدار دارد و از آنجا که با استفاده از سرمایههای مردم فعالیت میکند، حقیقتا جزو بخش خصوصی به حساب میآید.»
مدیر عامل میدکو همچنین مقاومت در برابر عوامل تهدیدی، وابستگی به فروش نفت و اصلاح الگوی مصرف را دیگر مولفههای ثروتآفرینی نام برد و گفت: «در گذشته عوامل تهدیدی شامل تحریم و رقابت جهانی بود، اما در حال حاضر، تورم و رکود عامل تهدید محسوب میشوند و خوشبختانه قیمت فلزات، تابعی از قیمت جهانی است و این مسئله وابستگی ما به نفت را کاهش میدهد.»
وی تصریح کرد: «فسادستیزی نیز یکی دیگر از مولفه های ثروتآفرینی محسوب میشود که مقدمه آن، سلامت صددرصدی است. ما در میدکو از روز اول بر این موضوع تاکید داشتیم و سلامت از نظر ما به این معنا است که از طرف ما آسیبی به فردی وارد نشود.»
پورمند گفت: «مولفه آخر، دانشمحوری و مدیریت دانش است که از جمله مولفه های اساسی در ثروت آفرینی است.»
وی ثروتآفرینی را نتیجه و محصول اقتصاد مقاومتی دانست و بیان کرد: «اگرچه در ایران و در دنیا واژه ثروت آفرینی رواج دارد، اما بهتر است به جای آن از واژه احیاکنندگان ثروت استفاده شود، چراکه خداوند ثروت را خلق کرده و ما تنها میتوانیم آن را احیا کنیم.»
پورمند عنوان کرد: «ما بر این باور هستیم که ثروت آفرینی بر سه اصل اساسی و بنیادین زمان، مکان و دانش متکی است که این سه اصل سازندگان آینده کشور ما هستند. ما بر قله ای ایستاده ایم که یک سرزمین نو در زیر پایمان قرار دارد و شاید همگان مایل به کشف آن نباشند، اما ما مایل به انجام این کار هستیم و قصد داریم داراییهای کشور را از زیرزمین بر روی زمین آورده و به منصه ظهور برسانیم.»
وی گفت: «ثروت آفرینی در دنیای کنونی به این معنا است که دیگر باید به سمت بیو تکنولوژی و نانو تکنولوژی حرکت کرد. ما باید به کارخانجاتی بیاندیشیم که باعث شوند به طرز بیسابقهای بهتر و آسانتر ثروت آفرینی کنیم یا احیا کنندگان ثروت باشیم.»
وی افزود: «از این رو، نهادهای آموزش و پروش و دانشگاه، باید جوانان را آماده ثروت آفرینی کنند.»
پورمند تصریح کرد: «ثروت آفرینی همردیف با پول نیست. پول تنها یک نشانه و نمادی از وجود ثروت است، اما ثروت در مفهوم کلی شامل هر چیزی است که نیاز ما را برآورده سازد. ثروت بیش از هر چیزی انباشت فرصتها است، اما امروز متاسفانه دیوان سالاری دوران صنعتی حرکت به سوی ثروت آفرینی دانش پایه را کند کرده است.»
مدیر عامل میدکو، علم اقتصاد را نیازمند باز تعریف دانست و بیان کرد: «ما امروز در جهانی زندگی میکنیم که دیگر نمیتوانیم اقتصاد را علم بهره برداری درست از منابع کمیاب تعریف کنیم، چراکه اقتصاد بر پایه دانش است و دانش، منبع نامحدود و تمام نشدنی است. لذا به نظر می رسد علم اقتصاد نیاز به باز تعریف دارد. امروز اقتصاد علم تخصیص منابع نامحدود به نیازهای محدود است، پس خواه ناخواه انقلابی در اقتصاد و دنیای کسب و کار در حال رخ دادن است که سه اصل بنیادین آن، همان طور که اشاره شد، زمان و مکان و دانش حواهد بود.»
وی اضافه کرد: «اگر تا دیروز آفرینش ثروت به معنای انباشت فرصتها تنها از زمین میسر بود، امروز میتوان در فضا و هوا هم آن را به دست آورد. در حال حاضر از اعماق اقیانوسها هم معادن کشف و استخراج میشوند و در آیندهای نزدیک به طور قطع در کنار اقتصاد پولی، اقتصاد غیرپولی هم جاری میشود و شاید در آینده چنین نظامی به جای اقتصاد، نظام ثروت نامیده شود.»
وی با بیان اینکه میزان ثروت موجود در جهان 250 تریلیون دلار است و هر آن چیزی که بتوان بر روی آن قیمت گذاشت، ثروت نامیده میشود گفت: «90 درصد از ثروت جهان به 30 کشور جهان تعلق دارد و بقیه کشورها صرفا 10 درصد ثروت دنیا را در اختیار دارند، که ایران با یک درصد جمعیت دنیا، یک دهم ثروت دنیا را در دست دارد که در نتیجه نمیتوان گفت، کشور ما ثروتآفرین بوده است.»
وی مبانی اعتقادی را از جمله رویکردهای شرکت میدکو دانست و بیان کرد: «در این شرکت، مبانی اعتقادی در نظر گرفته شده است. در حال حاضر در سراسر دنیا شرکتها را به شرکتهای آرمانی و غیرآرمانی تقسیم بندی میکنند. آرمانها قابل تغییر نیستند و جزو اصول بوده و ثابت هستند. در شرکت میدکو ما با خدای خود معامله کردهایم. در مبانی اعتقادی، اگر سه وظیفه ایمان، عمل صالح و صبر درست انجام شود، میتوان به ثروت آفرینی دست پیدا کرد.»
وی با بیان اینکه باید تیم فنی، اقتصادی، پولی و بانکی در یکدیگر ترکیب شوند گفت: «باید این عوامل در هم ترکیب و تلفیق شوند. اگر گفته میشود که بانکها نباید در این فرایند وارد شوند، به این معنا است که ثروت آفرینی نباید اتفاق بیفتد. ثروت آفرینی در بنگاههای اقتصادی بزرگ به بانک و یک موسسه مالی توانمند و با اعتقاد کامل و صد درصد نیاز دارد.»
وی افزود: «رویکرد بعدی ما، ترکیب متنوعی از تامین مالی از آورده سهامدار، اوراق مشارکت، یوزانس، فاینانس و تسهیلات داخلی است، به گونهای که بخشی از پروژهها با فروش محصولات انجام میشود.»
وی با بیان اینکه میدکو، یک شرکت هلدینگ تخصصی معدن و صنایع معدنی بزرگ و صد درصد خصوصی است و به هم پیوستگی و مردمی بودن از رویکردهای مهم آن است، گفت: «مردمی بودن بدان معنا است که این شرکت هم فراگیر است و هم مشارکت مردمی دارد و از سرمایههای کوچک مردمی در حال ثروت آفرینی است. ما تعداد زیادی سهامدار در شرکت داریم که باید عملکرد ما بهگونه ای باشد که آنها از این مسیر ثروتمند شوند و در این راستا هدف ما ارتقای ارزش سهام سهامداران است.»
علی اصغر پورمند، کاربرد جدیدترین فناوری روز، مدیریت اچ تی سی، چابکی سیستم و حرکت در سطح و عمق را از دیگر رویکردهای مهم شرکت میدکو دانست و گفت: «از ابتدا رویکرد شرکت میدکو این بوده که اموری که دیگران انجام دادهاند را انجام ندهیم و کارهایی را صورت دهیم که نو باشند و شرکتی نتواند یا نخواهد آن را انجام دهد.»
وی به تعریفی اخلاقی از مفهوم رقابت پرداخت و گفت: «رقابت در دنیای کسب و کار به این معنی نیست که همگی به هم ضربه وارد کرده و یکدیگر را نابود کنیم. رقابت یک مفهوم کاملا اسلامی است و آن به این معنا است که از همدیگر مراقبت کنیم و به طور متقابل به هم کمک برسانیم. رقیب یکی از اسماء خداوند باری تعالی است و رقابت و مراقبت از یک ریشه زبانی هستند.»
وی با بیان اینکه میدکو شرکتی است که مدیریت دانش به طور کامل در آن مستقر است، گفت: «سلامت، سرعت، دقت، نظم، یگانگی و البته سادهزیستی، 5 مولفه مهم و اساسی است و مدیرانی میتوانند ثروت آفرین باشند که دارای تواضع فردی و اراده حرفه ای بالا باشند.»
وی با اشاره به اینکه در میدکو تعامل با تمام عوامل تاثیرگذار در داخل و خارج از سازمان برقرار است، گفت: «با برخورداری از صد درصد توان داخلی و ارتباط با 800 نوع شرکت کوچک و متوسط، در تامین ماشینآلات و ارتقای توانمندی شرکتهای داخلی از تجارب خارجیها هم استفاده کردهایم و در دوران تحریم توانستیم با ترکیب فنی و علمی از دو مشکل انتقال پول و حملونقل کشتیرانی به سلامت عبور کنیم.»
اقتصاد مقاومتی، نحوه عبور از تحریمهاست
در ادامه نشست، دکتر مجید قاسمی، مدیر عامل بانک پاسارگاد و رئیس دانشگاه خاتم با اشاره به دوران تحریم و گذر از مشکلاتی که میکو در دوران تحریم با آن روبهرو بود، گفت: «زمانی که تحریمها به طور کامل اعلام شد، تمام کشتیها از بار زدن محمولههای میدکو اجتناب کردند. در چنین شرایطی شرکت میدکو به سراغ کشتیهایی که ریجستر نبودند و به تعبیری بیمهنامه نداشتند، رفت.»
رئیس دانشگاه خاتم اقتصاد مقاومتی را چگونگی و نحوه عبور از تحریمها عنوان کرد و افزود: «در دوران تحریم، محمولهای که پیش از این حداکثر ظرف 10 روز به بندر ایران می رسید، دو ماه در راه بود، اما با این حال تمام پروژهها به بهرهبرداری رسید.»
وی با بیان اینکه «داستان عبور از تحریمها در شرکت میدکو شبیه یک عملیات پارتیزانی بوده است» گفت: «در رابطه با پذیرش ریسکهای مالی و فنی، بحث های زیادی مطرح شد و لازم است از تصمیماتی که میدکو در شرایط غیرعادی تحریم اتخاذ کرده، کتابی تهیه شود تا تاریخ پر افتخار میدکو در دسترس مردم که لیاقت مدیرانی شایسته را دارند، قرار گیرد.»
وی خاطرنشان کرد: «ما در شرکت میدکو، خاک را به طلا تبدیل میکنیم؛ خاکی که به صورت خام تولید میشد و آب در آسیاب کشورهای دیگر میریخت، حالا در مسیر رونق اشتعال، تولید و ارزش افزوده به کار گرفته میشود.»
دکتر قاسمی با بیان اینکه تخصص و امکانات مالی باید در هم ترکیب شوند، به تجربه کشور ژاپن پس از جنگ جهانی دوم اشاره کرد و گفت: «آنها به این نتیجه رسیدند که 700 تا 800 بانک کوچک قادر نیست کار را به خوبی انجام دهد. در نتیجه با ادغام آنها، 80 بانک بزرگ تاسیس کردند که تمام صنعت کشور به آنها سپرده شد و امروز آنها مالکان بزرگ درآمدهای صنعتیاند. این درحالی است که ما در ایران که یک کشور در حال توسعه است، بنگاه داری بانکها را امری نادرست میدانیم.»
وی در پایان تاکید کرد: «زمانی که تمام چارچوبهای تکنیکی، فنی و... تعریف شده باشد، حداکثر قضیه سلامت در آن مجموعه برقرار است. شاید انسان در مراقبت از مال خویش نیز تا این اندازه به مراقبت نپردازد که در میدکو در رابطه با اموال مردم دقت میشود.»
گفتنی است در ابتدای همایش، فیلمی مستند از فعالیتها و دستاوردهای میدکو برای حاضران پخش شد و در پایان نیز جلسه پرسش و پاسخ با حضور دکتر مجید قاسمی و مهندس علی اصغر پورمند برگزار گردید.