سومین کنفرانس بیوالکترومغناطیس ایران
ICBEM 2016 (4 و 5 شهریور ماه 1395، تهران)
کنفرانس بیوالکترومغناطیس ایران با هدف گسترش مرزهای دانش فنی و تبادل نظر علمی-کاربردی در زمینههای مختلف بیوالکترومغناطیس (بخش امواج غیریونیزان)، در راستای ارتقاء سطح علمی کشور و ارتباط بین محققین، دانشجویان و صنعتگران در بخش علوم نو و تحقیقات میانرشتهای برگزار میشود. کمیتهي برگزاری سومین کنفرانس بیوالکترومغناطیس ایران درصدد است با برگزاری سخنرانیهای کلیدی، نشستهای علمی و تخصصی تلاش نماید علاقهمندان را با آخرین دستاوردهای دانش فنی در زمینههای زیر آشنا سازد.
1. زیستالکترومغناطیس تشخیصی:
به مطالعهي کاربرد امواج و میدانهای الکتریکی و مغناطیسی در تشخیص بیماریها و اختلالات و وضعیت افراد میپردازد (مقولهي کاربردی-بالینی).
سرفصلهای کنفرانس در بخش بیوالکترومغناطیس تشخیصی:
- ثبت و تحریک الکتریکی در تشخیص و درمان (الکترودیاگنوسیس)
- تصویربرداری و ترمومتری و برشنگاری امپدانسی
- تحریک مغناطیسی در تشخیص و درمان
- حساسیتسنجی الکترومغناطیسی و رادیوبیولوژی
2. بیوالکترومغناطیس درمانی:
استفاده از روشهای الکترومغناطیسی و بهکارگیری امواج و میدانهای الکتریکی و مغناطیسی در درمان، به عنوان یکی از جدیدترین روشها در دنیا به شمار رفته و سعی میشود در آینده جایگزین روشهای پرتودرمانی یونیزان، داروهای شیمیایی و روشهای تهاجمی شود. این مطالعات، درمان بسیاری از بیماریها مانند بیماریهای استخوانی، کاهش درد، سرطان، صرع، بیماریها و اختلالات ذهنی، بیماریهای عصبی-عضلانی، سوختگی و زخم، و بیماریهای چشمی را پوشش میدهد.
سرفصلهای کنفرانس در بخش بیوالکترومغناطیس درمانی:
- جداسازی سلولی الکتریکی و مغناطیسی سلول
- تخریب گرمایی و هایپرترمی مغناطیسی
- تحریک مغناطیسی در تشخیص و درمان
- الکترومگنتوتراپی
- منفذسازی الکتریکی و دارودرمانی الکتریکی
- سازوکارهای جذب و برهمکنش الکترومغناطیسی
- دارورسانی مغناطیسی
- تشخیص و پایش مغناطیسی
3. بیوالکترومغناطیس حفاظتی:
با توجه به کاربرد روزافزون سامانههای الکترومغناطیسی جدید و پیشرفتهای پیش رو در این زمینه، شناخت خطرات امواج و میدانهای الکترومغناطیسی بر سلامت، اثرات بیولوژیکی و رفتاری، حفاظت پرتوی و پیشگیری از خطرات، از جمله فعالیتهای مراکز زیستالکترومغناطیس است. متأسفانه تاکنون در کشور ما هیچ مرکزی در راستای این اهداف، تأسیس و راهاندازی نشده است.
این شاخه از مهندسی زیستالکترومغناطیس، به مطالعهي اثرات پرتوی بر رفتار شناختی (استرس، افسردگی، خواب و ...)، جنین و باروری، سلامت عموم جامعه، اثرات بیولوژیکی، فیزیولوژیکی و مطالعات اپیدمیولوژیکی، محیطی و عمومی، دوزیمتری و اندازهگیری میدانهای الکترومغناطیسی، ایمنی و آنالیز ریسک سلامت، استانداردها و سیاستها میپردازد. این مطالعات با توجه به اینکه متولی خاصی ندارد، در ایران جایگاه مقبول و ویژهای نیافته است و شاید بیشتر تحقیقات حاضر، بدون پایه و پیشزمینهي علمی مناسبی در حال انجام است.
بخش حفاظت با توجه به عناوین و زیرشاخههایش، بخشی است که با فناوريهاي روز دنیا و آیندهي پیشرو گره خورده است. ورود به این بخش نه تنها نیازمند پژوهش است، بلکه راهنمای ارتقاء فناوريهاي موجود نیز به حساب میآید.
سرفصلهای کنفرانس در بخش بیوالکترومغناطیس حفاظتی:
- دوزیمتری و اندازهگیری میدانهای الکترومغناطیسی
- ایمنی و آنالیز ریسک سلامت، استانداردها و سیاستها
- اثرات بیولوژیکی، فیزیولوژیکی و مطالعات اپیدمیولوژیکی، محیطی و عمومی
- سازگاری الکترومغناطیسی
- حفاظت در برابر میدانهای الکترومغناطیسی
- تجهیزات تولید میدان و تابش
- سازوکارهای جذب و برهمکنش الکترومغناطیسی
- تشخیص و پایش مغناطیسی
4. بیوالکترومغناطیس تعاملی:
زیستالکترومغناطیس تعاملی، به منظور توانافزایی، مهندسی ذهن و تعاملی کردن ارتباط انسان ماشین با کمک انرژیهای الکترومغناطیسی جهت ایجاد فناوريهاي جدید و قابل کاربرد حاصل میشود.
صنعت، پزشکی، صنایع نظامی و دفاعی، فعالیتها و حتی بازیها، نیازمند ایجاد ارتباط میان ماشین و کاربر هستند، این بخش از تعامل اغلب با نرمافزارهایی ایجاد میشود که با بهکارگیری شناخت از انسان و کاربران، ارتباط میان انسان و ماشین را تسهیل میسازند. این تعامل نیازمند شناخت قوی از تواناییهای ذهنی، حافظه، رفتارها و حتی تواناییهای فیزیکی کاربران است. با این شناخت و طراحی نرمافزارهای مناسب، شانس مقبولیت و موفقیت سامانهها، بازیها و آموزشها افزایش مییابد. در واقع یک سامانهي تعاملی انسان و ماشین مناسب، قادر به ارائهي تعاملی واقعی و طبیعی میان انسان و دستگاه خارجی و دستیابی مؤثر به اهداف در اثر همافزایی حاصل است. این بخش از علم مهندسی زیستالکترومغناطیس، بازده و توان عملیاتیشدن سامانهها و روشها را افزایش میدهد، در کاربران استرس، زمان یادگیری، توامندیهای فیزیکی و ذهنی را کاهش میدهد و سبب بالابردن بهره اقتصادی میشود.
همانگونه که از توضیحات برمیآید، این بخش از مطالعات قابلیت ارتقاء فناوريهاي موجود و ایجاد فناوريهاي نوین و پرکاربرد را دارا است.
سرفصلهای کنفرانس در بخش بیوالکترومغناطیس تعاملی::
- تحریک الکتریکی و مغناطیسی کارکردی FES و FNS
- نوروفیدبک
- ارتباط انسان ماشین
- توانافزایی و مهندسی ذهن